IRF odobrio 10 projekata

Bez autora
Sep 28 2011

Odbor direktora Investiciono razvojnog fonda je danas donio odluke o finansiranju 10 investicionih projekata, u ukupnom kreditnom iznosu od 255.695 eura. Učešće IRF-a u finansiranju ovih projekata je 237.695 eura, dok će banke za njihovo finansiranje opredijeliti 18.000 eura. Od odobrenih projekata, osam će biti realizovano u sklopu "MIDAS" projekta i za njih će IRF opredijeliti 155.695 eura kreditnih sredstava. Ovo su ujedno i prvi projekti koji se realizuju u sklopu "MIDAS" projekta, odnosno Projekta Podrške realizaciji projekata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, koju IRF provodi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja. To podrazumijeva odobrenje kredita od strane IRF-a i dodjelu grantova iz sredstava Svjetske banke namijenjenih za reformu i jačanje crnogorske poljoprivrede. Za potrebe MIDAS projekta, IRF je za 2011.godinu izdvojio 3 miliona eura. Za slučaj da ova sredstva ne budu potrošena u tu namjenu, IRF će ih usmjeriti u druge kreditne linije. Jedan od preostala dva projekta odobrena na današnjoj sjednici, biće finansiran uz garancije i učešće poslovne banke, dok će drugi biti realizovanim isključivo kreditnim sredstvima Fonda.

IRF odobrio 10 projekataOdbor direktora Investiciono razvojnog fonda je danas donio odluke o finansiranju 10 investicionih projekata, u ukupnom kreditnom iznosu od 255.695 eura.

Učešće IRF-a u finansiranju ovih projekata je 237.695 eura, dok će banke za njihovo finansiranje opredijeliti 18.000 eura, saopšteno je iz IRF-a.

Od odobrenih projekata, osam će biti realizovano u sklopu "MIDAS" projekta i za njih će IRF opredijeliti 155.695 eura kreditnih sredstava. Ovo su ujedno i prvi projekti koji se realizuju u sklopu "MIDAS" projekta, odnosno Projekta Podrške realizaciji projekata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, koju IRF provodi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

To podrazumijeva odobrenje kredita od strane IRF-a i dodjelu grantova iz sredstava Svjetske banke namijenjenih za reformu i jačanje crnogorske poljoprivrede.

Za potrebe MIDAS projekta, IRF je za 2011.godinu izdvojio 3 miliona eura. Za slučaj da ova sredstva ne budu potrošena u tu namjenu, IRF će ih usmjeriti u druge kreditne linije.

Jedan od preostala dva projekta odobrena na današnjoj sjednici, biće finansiran uz garancije i učešće poslovne banke, dok će drugi biti realizovanim isključivo kreditnim sredstvima Fonda.

Od ukupnog broja projekata odobrenih na današnjoj sjednici, pet će biti realizovano u sjevernom regionu Crne Gore, čime je i ovog puta dat puni doprinos IRF-a smanjenju regionalnih disproporcija, navodi se u saopštenju.

Razvoj sjevernog regiona je poslovnom politikom IRF-a označen kao jedan od prioriteta, te su, shodno tome, za projekte koji se realizuju na sjeveru predviđene i posebne stimulacije u vidu smanjenja kamatne stope za jedan odsto, navodi se dalje u saopštenju.

Podatak da je samo u ovoj godini realizovano 58 projekata na sjeveru Crne Gore kao i stvaranje organizaciono-tehničkih uslova za otvaranje regionalne kancelarije u Bijelom Polju, potvrđuje riješenost naše institucije da pruži puni doprinos razvoju sjevera Crne Gore.

Iz IRF-a podsjećaju da je fond, kao institucija čiji je jedan od osnovnih ciljeva pružanje finansijske i nefinansijske podrške sektoru MSP i preduzetnicima, u ovoj godini, zaključno sa današnjim odlukama Odbora direktora, kreditno podržao 142 projekta sa 11,76 miliona eura sopstvenih kreditnih sredstava, dok su banke za finansiranje tih projekata izdvojile dodatnih 1,33 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik